Omröstningen avslutad – VR:s snabbtåg byter namn till Grodan


2024-10-14

Efter en omröstning bland resenärer byter ett av VR:s snabbtåg Stockholm - Göteborg namn till Grodan.
Bild:VR
Efter en omröstning bland resenärer byter ett av VR:s snabbtåg Stockholm - Göteborg namn till Grodan.


Efter en omröstning bland resenärer är det nu klart vilket nytt namn det blir på ett av VR:s snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg. Det vinnande alternativet blev Grodan med 42 procent av rösterna. På andra plats kom Ei saa peittää, medan Grönluvan fick minst antal röster.


Tåget som nu byter namn hette tidigare Rödluvan, vilket passade bra med det tidigare varumärket MTRX röda färg. Men sedan den finska statliga tågoperatören VR köpte verksamheten före sommaren har MTRX bytt namn till VR, de röda tågen har successivt blivit VR-gröna och biljettköp har flyttats till www.vrresa.se. En del av förändringen är också att nu byta namn på tåget Rödluvan.

Under en vecka har resenärer fått rösta på tre alternativ som har föreslagits av servicevärdar, lokförare och andra medarbetare på VR – Ei saa peittää, Grönluvan och Grodan. Vinnare blev Grodan med 42 procent av rösterna. Ei saa peittää (får ej övertäckas på finska) fick 33 procent av rösterna och Grönluvan 25 procent. Totalt deltog 6 000 personer i omröstningen. Namnet offentliggjordes idag vid en dopceremoni på Stockholms Centralstation.

– Grodan passar perfekt in i vår tågfamilj och namnet sitter nu på plats på tåget, säger Filip Thunell, vd VR Snabbtåg Sverige. Vi la även ut en omröstning i Finland för att kunna jämföra, och fick precis samma resultat där. Så finska och svenska resenärer är överens och för oss återstår det bara att hälsa alla välkomna ombord på Grodan.

VR:s övriga fem snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg heter:


Källa: VR