DECEL bromsar inte för framtiden


2025-04-22

På rangerbangårdar världen över används fortfarande gammal teknik. Decels lösning ersätter manuella bromsklossar och dieseldrivna lok med ett energieffektivt och säkert system.
Bild:North Sweden Cleantech
På rangerbangårdar världen över används fortfarande gammal teknik. Decels lösning ersätter manuella bromsklossar och dieseldrivna lok med ett energieffektivt och säkert system.


DECEL AB, med produktion i Överhörnäs i Örnsköldsvik, arbetar med bromssystem för godsvagnar och bygger vidare på en lång historia av teknik- och servicearbete inom hållbar järnvägsteknik. Här jobbar man med stark lokal förankring och tydligt fokus på energieffektivitet och återbruk.


Sommaren 2023 föddes Decel ur viljan att bevara och förnya en teknik med anor från ASEA-tiden – ett bromssystem för godståg med bas i Mellansel. Systemet, som gått i arv genom flera industriella jättar som Hägglunds, ABB och Bosch Rexroth, riskerade att försvinna helt. Då klev Niklas Hörnell fram.

– Jag hade jobbat med systemet i bakgrunden sedan 2009 och såg dess potential. När det inte satsades mer blev det för mig en hjärtefråga att hitta en lösning. Jag sa till Bosch: sälj det inte utomlands – kontakta mig, så hittar vi en väg framåt, berättar Niklas, vd och grundare av Decel.

Med stöd av lokala industriprofiler och en stark vilja lyckades han göra just det. På kort tid säkrades finansiering, personal och maskinpark – och under sommaren 2023 gick flyttlasset till Överhörnäs. Då var de fyra anställda. I dag är de nio.

– Vi har otroligt mycket att göra just nu. Det märks att behovet av att uppgradera och effektivisera järnvägslogistiken är stort, säger Niklas.

Grundaren Niklas Hörnell driver Decel med lokal kraft och global ambition.

Den gamla tekniken – med stora brister

Rangerbangårdar är navet för godstrafikens flöde. Men i många delar av världen används fortfarande föråldrade lösningar:

– I Kazakstan såg vi att de fortfarande använde bromsklossar. Det hade vi i Sverige på 60-talet. Det orsakar både materialskador och arbetsmiljörisker, säger Niklas.

Decels lösning – smart, säker och grön

Decels bromssystem är utvecklat för rangerbangårdar där vagnar rullas ner från en upphöjd ramp. Där tar tekniken vid:

– Energieffektiviteten i en vallbangård slår allt annat. Med vår lösning behövs inget diesellok, och underhållet är minimalt. Det här är en tydlig grön teknik, säger Niklas.

Systemet är dessutom flexibelt – varje broms är ett individuellt hydraulsystem som enkelt kan anpassas. Ett nyutvecklat simuleringsverktyg gör det möjligt att i förväg designa en hel bangård och testa bromsbeteendet digitalt.

– Vi kan släppa en 90-tons vagn med full medvind i simulatorn och optimera lösningen innan vi ens börjar installera, berättar Niklas.

Smarta, cirkulära bromsar – byggda för att hålla i decennier.

Exportgenombrott i Kazakstan

Decels mest spännande marknad just nu är Kazakstan – ett av världens viktigaste logistiknav för järnvägstransporter mellan Europa och Asien. Efter en lyckad presentation för det statliga järnvägsbolaget har Decel tecknat leveransavtal av pilotsystem.

– Deras bangårdar är kraftigt föråldrade och använder fortfarande teknik som vi lämnade bakom oss på 60-talet. Det finns ett stort behov av modernisering, och det är där vi kommer in, säger Niklas.

Processen framåt innebär omfattande tester, tekniskt godkännande och därefter offentlig upphandling. Men potentialen är stor, både tekniskt och affärsmässigt.

Även Georgien kan vara på väg in i kundlistan där man nu har ute offerter, och efter tips från North Sweden Cleantech, deltar Decel nu i ett exportprogram med fokus på Sydostasien tillsammans med Energimyndigheten och Business Sweden. Utvalda marknader är Indonesien, Vietnam och Thailand.

– Det är först nu vi börjar förstå hur värdefullt det är att vara del av ett större sammanhang. Som ny medlem i North Sweden Cleantech får vi tillgång till kontakter och erfarenhet som gör skillnad, säger Niklas.

Lokal kraft – global påverkan

Trots sin globala räckvidd har Decel en lång tradition av att samarbeta med lokala partners i Örnsköldsvik. All bearbetning, svetsning och målning sker hos företag som Tordab AB, MPS och HL Coating. Återbruk är en självklarhet – inte bara som hållbarhetsstrategi utan också som praktisk lösning.

– Vi håller just nu på att renovera bromsar som varit i drift i över 40 år. De ska tillbaka i tjänst på svenska bangårdar. Det är cirkulär ekonomi i praktiken, säger Niklas.

När Infranord nyligen var på utbildning hos Decel för att lära sig driften av bromsarna, blev det tydligt att kunskap och teknik går hand i hand.

– Det är viktigt för oss att våra kunder förstår hur tekniken fungerar. Och det är uppskattat – många gillar att få se in i en produkt som annars bara "finns där" ute på spåret, säger han.

Även om Decel jobbar mot en smal nisch så är det tydligt att man genom lokal förankring och global ambition visar hur hållbar teknik kan ta fart – genom att bromsa rätt.


Källa: North Sweden Cleantech