Instagram

Facebook
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Uppmärksamma internationella Bilfria Dagen – välj kollektivtrafiken den 22 september!


2024-09-20

<span>&Aring;k med Roslagsbanan på söndag.</span>
Bild:SL
Åk med Roslagsbanan på söndag.

Söndagen den 22 september firas den internationella Bilfria dagen, en global kampanj som syftar till att öka medvetenheten om fördelarna med att minska biltrafiken och främja hållbara transportalternativ. Dagen initierades på 1990-talet och firas nu i städer över hela världen. Målet är att inspirera människor till att reflektera över sitt bilberoende och istället välja mer miljövänliga alternativ som kollektivtrafik, cykling eller att gå.

SL uppmanar alla stockholmare att delta i den internationella Bilfria dagen genom att lämna bilen hemma och istället välja våra hållbara transportmedel – tunnelbana, buss, pendeltåg, båt, lokalbana och spårvagn.

Att välja kollektivtrafik framför bilen har många fördelar:

  1. Minskade koldioxidutsläpp – Varje gång du väljer att resa med kollektivtrafiken bidrar du till att minska koldioxidutsläppen och luftföroreningarna. Detta är en avgörande del i att minska klimatförändringarna och för att skapa en renare luft i Stockholm.
  2. Mindre trafikstockningar – Färre bilar på vägarna leder till mindre köer och smidigare trafikflöde. En stad med mindre biltrafik innebär inte bara snabbare resor utan också en tystare och mer trivsam stadsmiljö.
  3. Ekonomisk besparing – Att ta kollektivtrafiken är ofta ett billigare alternativ än att köra bil, speciellt när kostnader för bränsle, parkering, trängselavgift, försäkring och bilunderhåll är med i beräkningen.
  4. Främjar hälsa och välmående – Promenader till och från din hållplats hjälper dig att få mer fysisk aktivitet i vardagen. Dessutom minskar du stressen av att sitta i köer och leta parkeringsplatser.
  5. Hållbar utveckling – En dag utan bilen är ett steg i rätt riktning mot ett mer hållbart samhälle. Genom att prioritera kollektivtrafiken kan vi minska vårt beroende av fossila bränslen och bidra till en bättre miljö för kommande generationer.

Visste du att...

  • Den bilfria dagen firas i över 1 500 städer runt om i världen.
  • I vissa städer stängs delar av innerstaden helt för biltrafik under dagen för att ge utrymme åt cyklister och gående.
  • Dagen är ett utmärkt tillfälle att tänka över hur vi reser i vardagen och hur vi kan bidra till att minska vårt koldioxidavtryck.
  • Omkring 700 000 personer reser med SL-trafiken varje dag - gör det du också!

Vi uppmanar alla att delta i den internationella Bilfria dagen den 22 september genom att välja att åka kollektivt med SL. Tillsammans gör vi Stockholm till ett grönare och mer hållbart och trivsamt län för alla.


Källa: SL 


Tipsa en vn Skriv ut





Mest lästa

Davnordic

Zbloc

EXte

CL specialglas

UNiVOX / Edin

SAB Elteknik

Tunga Lyft

bs-verkstader

grk-infra

awilco

Rail scooter

Öresunds metron

Transrail

Nordicrefinance

Euromaint

Trainparts

Trafikverksskolan

Safetrack

flexi-rail

bemax

knrbb-gmbh

Dahlgrens cement

Decksafe

RMD 250