Instagram

Facebook
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

VR tar hjälp av resenärerna att välja nytt namn på tåg


2024-09-20

Vad ska VR-tåget heta – Ei saa peittää, Grönluvan eller Grodan?
Bild:VR
Vad ska VR-tåget heta – Ei saa peittää, Grönluvan eller Grodan?


Ei saa peittää, Grönluvan eller Grodan? Nu kan resenärerna välja ett nytt namn till ett av VR:s snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg. Tåget hette tidigare Rödluvan, vilket passade utmärkt med det tidigare varumärket MTRX röda färg. Men sedan den finska statliga tågoperatören VR köpte verksamheten före sommaren är det nu dags för ett byte till ett grönt eller finskt namn.

I maj blev det klart att MTRX köptes av finska VR, och under sommaren har MTRX snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg varit lika röda som tidigare. Men i augusti bytte tågoperatören namn till VR, och nu rullas det nya gröna varumärket ut för fullt. En del av förändringen är att byta namn på ett av tågoperatörens sex snabbtåg, som idag heter Rödluvan.

– Vi lämnar allt rött bakom oss och att döpa om vårt tåg Rödluvan är en del av det, säger Filip Thunell, vd för VR Snabbtåg Sverige. För att hitta ett nytt namn har våra medarbetare kommit med över hundra förslag under sommaren. Nu är det dags att lämna över till resenärerna att fatta det avgörande beslutet vilket namn det blir.

Av de drygt hundra namnförslag från VR:s medarbetare har de tre populäraste namnen vaskats fram. Från och med idag fram till den 25 september är det öppet för alla att rösta på ett av följande tre alternativ:

  • Ei saa peittää - betyder Får ej övertäckas. Vanligt förekommande på elektriska värmeelement och kanske den finska textraden som flest svenskar kan. Något av en kultfras.
  • Grönluvan - en uppdaterad variant av nuvarande Rödluvan.
  • Grodan - ännu ett grönt namn som kanske anspelar på Göteborgs sightseeing-båtar Paddan?

Det nya namnet offentliggörs den 10 oktober vid en namnceremoni på plattformen. Namnet kommer att synas på den främre delen av tåget. VR:s övriga snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg heter:

  • Trainy McTrainface - Hur det här tåget fick sitt namn är en lång story. Men det handlar om ett brittiskt forskningsfartyg som internet ville döpa till Boaty McBoatface men som senare kom att döpas till Sir David Attenborough. Googla, om du vill gå till botten med det här.
  • Glenn - Alla heter Glenn i Göteborg? Ett av VR:s tåg gör i alla fall det.
  • Miriam - Ett av Göteborgs stora namn. Bryant, alltså.
  • Ingvar - Ett annat stort namn från Göteborg. Behöver vi säga Oldsberg?
  • Estelle - Kungligt resande.

Källa: VR

Tipsa en vn Skriv ut





Mest lästa

Davnordic

Zbloc

EXte

CL specialglas

UNiVOX / Edin

SAB Elteknik

Tunga Lyft

bs-verkstader

grk-infra

awilco

Rail scooter

Öresunds metron

Transrail

Nordicrefinance

Euromaint

Trainparts

Trafikverksskolan

Safetrack

flexi-rail

bemax

knrbb-gmbh

Dahlgrens cement

Decksafe

RMD 250